Hoofd menu

schemas basis

Kun je de krachttrainingsmethode 'basis' zien als krachttrainingsmethode? Meeste mensen zijn het hier niet mee eens. Het wordt meer gezien als een structuur van training. Desondanks traint een groot deel van de mensen in de fitnesscentra volgens deze structuur, ook als zij al jaren aan specifieke krachttraining doen.

Belangrijke punten
Graag willen we enkele punten meegeven die uitgevoerd dienen te worden tijdens de 'basismethode' om de training effectiever te maken.

Elke set dient getraind te worden tot muscle failure, ook wel spierfalen genoemd. Dit betekent dat wanneer er 15 herhalingen gemaakt dienen te worden er toch getraind wordt tot aan het moment dat je de beweging niet meer volledig kunt maken. De richtlijn daarbij is 15 herhalingen. Kun je 18 herhalingen maken en stop je al bij 15 herhalingen, dan hoeft het lichaam zich niet aan te passen en vindt er geen trainingsprikkel plaats. Met deze basismethode blijft het gewicht tijdens de verschillende sets gelijk. Ben je de oefening gestart met 25 kg. dan zal de laatste set ook met 25 kg. uitgevoerd worden. Als je elke keer traint tot muscle failure, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je tijdens de latere sets steeds minder herhalingen kunt maken. Het lichaam raakt namelijk vermoeid.

Herhalingen
De hoeveelheid herhalingen per oefening zijn niet afhankelijk van de trainingsmethode maar van het trainingsdoel. Wil je trainen op snelkracht, dan maak je per set ongeveer 15 herhalingen. Wil je trainen op maximale kracht, dan maak je slechts 1 herhaling per set.

Rust
Na elke set volgt een rustmoment. De rust is afhankelijk van de hoeveelheid herhalingen. Bij 15 tot en met 20 herhalingen, duurt het rustmoment ongeveer 45 seconden.

Facebook